Je Vám více než 18 let?

Naši sládci

Naši sládci při vaření piva vždy pečlívě dohlíželi na technologický proces výroby od přípravy sladu až po finální stáčení piva do sudů a lahví. Umění sládků se zrcadlí v každém z našich piv.

Zakladatel Jan Mikš

Nejvýznamnějším sládkem Rychnovského pivovaru je bezesporu jeho zakladatel Jan Mikš, který si od Kolowratské vrchonosti nejprve pivovar v roce 1913 pronajal a o pět let později jej koupil.

Jan Mikš, zakladatel

Jan Mikš, zakladatel pivovaru

Jan Mikš se v roce 1905 vyučil pivovarskému řemeslu ve smíchovském pivovaru, potom absolvoval Sladovnickou školu v Praze. Poté přešel jako tovaryš do plzeňského Prazdroje a v letech 1907 – 1908 studoval na Pivovarské škole v Berlíně. Další praxi získal jako podsládek u firmy Pivovary Dreher – Budapešť. V roce 1910 se stal podsládkem pivovaru v Záhřebu. Dva roky vařil pivo také v Jižní Americe, kde pracoval jako podsládek v pivovarech v Santiago de Chile, Buenos Aires, v Montevideu a dalších jihoamerických městech. Práci a výuku měl usnadněnou tím, že mluvil plynně německy a španělsky. V Santiago de Chile se seznámil s hrabětem Kolowratem, který zde byl jako velvyslanec a který jej později doporučil jako správce rychnovského pivovaru, jímž se stal v roce 1913, když před tím ještě krátkou chvíli pomáhal otci v řízení velkostatku v Litomyšli.

V roce 1918 zakoupil od Kolowratů pivovar a od základů jej zmodernizoval. Mikšův pivovar v Rychnově nad Kněžnou patřil mezi nejlepší pivovary středně velkého typu, s ročním výstavem 15000 hl. piva. Vařilo se v něm desetistupňové světlé výčepní pivo, dvanáctistupňový světlý ležák, třináctistupňový Březňák, pro labužníky čtrnáctistupňový tmavý Porter a později čtrnáctistupňový Kvardian. Pivovar byl velmi moderně vybaven, v té době na špičkové úrovni, ocelovými tanky místo původních dřevěných. Rovněž tak zde byla nová moderní spilka, moderní varna a další technologické zařízení. Ve sladovně byl vyráběn kvalitní slad.

Později mu s provozem pivovaru pomáhal jeho syn Jan. V roce 1948 byl však pivovar znárodněn a Jan Mikš starší i jeho syn byli perzekuováni. Jan Mikš mladší ale zůstal v oboru jako sládek v lokálních pivovarech ve Východních Čechách a později jako sladmistr v Kostelci nad Orlicí a nejdéle jako vedoucí sladovny v pivovaru v Hradci Králové. Patřil mezi přední odborníky a praktiky při výrobě sladu, přičemž přispěl několika patenty k technologickému zdokonalení výroby sladu v rámci bývalé ČSSR.

Sládek Jan Mikš

Patroni pivovaru

Temnější stránkou bohaté historie rychnovského piva je období od 60. let minulého století, kdy komunistický režim zastavil výrobu piva, až do roku 2008 kdy Jan Mikš vaření piva obnovil. Zatímco jeho stejnojmenný dědeček a otec byli profesionální sládci, současný majitel je uznávaným advokátem, a proto se rozhodl přizvat ke konzultacím a odbornému dohledu předního pivovarnického odborníka Vladimíra Černohorského, který byl patronem našeho pivovaru. Pod jeho dohledem probíhal výběr technologií, její přizpůsobení místu instalace a především celá příprava výroby a vlastní výroba piva. Pan Černohorský dohlížel nad úpravou receptur sládka Jana Mikše z dvacátých až čtyřicátých let minulého století, které jsou nyní základem rychnovských piv.

Sládek Vladimír Černohorský

Sládek Vladimír Černohorský

Vladimír Černohorský vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie, obor pivovarnictví a sladařství a Vysokou školu chemicko-technologickou, katedru kvasné chemie a bioinženýrství. V letech 1959 – 1963 pracoval v různých technických funkcích v tehdejších Plzeňských pivovarech a Pražských pivovarech. Od roku 1964 se věnoval výzkumné a vývojové činnosti v rámci týmu Pokusného a vývojového střediska pro pivo a slad Praha – Braník, který v letech 1982 – 1992 vedl.

Patron našeho pivovaru byl autorem a spoluautorem více než sedmdesáti prací v oblasti výzkumu a vývoje surovin a technologií, v oblasti vývoje strojů a zařízení v pivovarnictví. Byl držitelem vědecko – technické hodnosti I. stupně, spoluautorem 16 vynálezů, z nichž k nejvýznamnějším patří nealkoholické pivo a pivo pro diabetiky. Za svoji výzkumnou činnost byl vyznamenán titulem Zasloužilý vynálezce. V roce 2014 byl Českým svazem pivovarů a sladoven uveden do síně Českých sládků. Vášeň pro pivo potvrzoval i svým oblíbeným citátem, který říká, že Pivo je po krvi nejdůležitější tekutinou v lidském těle.

Patron našeho pivovaru upravil původní receptury sládka Mikše a uvařil nový tradiční český ležák Kněžna, novou tradiční desítku Zilvar a ostatní piva z našeho sortimentu. Osoba pana Černohorského a jeho celoživotní zkušenosti pak jsou garantem kvality rychnovského piva a zárukou převzetí původních výrobních procesů bývalým sládkem Vladimírem Fléglem a jeho nástupcem Jiřím Novákem, kterého rovněž zaškolil a nad jehož činností dohlížel.

Po smrti pana Černohorského v létě 2015 převzal patronát nad naším pivovarem pan Ivan Chramosil, který vařil čtyřicet čtyři let v pražském pivovaru U Fleků.

U Fleků začínal v roce 1971 po studiích a krátké kariéře ve Staropramenu, který tehdy patřil stejně jako flekovský pivovar pod Pražské pivovary. Hned po nástupu přilákal stovky nových zákazníků tím, že flekovskou tmavou třináctku zbavil přídavků, které do tradičního českého ležáku nepatří.

Za svou pivovarnickou karieru si vysloužil řadu ocenění, z poslední doby třeba titul Sládek roku 2011 od Sdružení přátel piva, vstoupil do Síně slávy Českého svazu pivovarů a sladoven, od magazínu Pivo, Bier & Ale získal titul Český pivní patriot, udělovaný výhradně osobnostem, které celý svůj život, respektive déle než 30 let, pracují pouze v jednom pivovaru.

Sládek Jiří Novák

Sládci

marek_pesicka

Naši sládci pokračují nejenom v odkazu původního majitele Jana Mikše nejstaršího a jeho syna, ale při vaření piva vycházejí také ze zkušeností pana Černohorského.

Prvním naším sládkem pivovaru po jeho obnově byl Vladimír Flégl, který se pod dohledem patrona pivovaru, podílel na prvních várkách našeho piva. O tom, že si vedl úspěšně svědčí i řada ocenění, které naše piva získaly do jeho odchodu do důchodu. Avšak nadále pokračuje jako emeritní sládek.

Před svým odchodem si vychoval svého nástupce – Jiřího Nováka, který byl rovněž zaškolen do oboru patronem pivovaru a vaří pivo od roku 2012 do roku 2022.

V roce 2023 byl našim sládkem rodák z Trutnova Jan Fiebinger, který u nás uplatnil své zkušenosti, které nasbíral v pivovaru Krakonoš, nebo Krkonošský Medvěd.

Od ledna roku 2024 se sládkem stává Marek Pešička. Naše nová posila ve světě pivovarnictví, absolvent Střední průmyslové školy potravinářských technologií s oborem kvasná technologie, přináší bohaté zkušenosti  z různých úrovní pivovarnictví. Svoje první kroky ve světě piva začal jako brigádník v renomovaných pivovarech Staropramen a Braník, kde se seznámil s provozem a procesy pivovarnictví.

Po ukončení studia se připojil k firmě Pivo Praha, kde získal cenné zkušenosti jako podsládek a později jako sládek v Pivovarském domě v Praze.
Aktivně se účastnil rozjezdu několika minipivovarů jak v České republice, například Zichovec, Kozlovice, Litovel, tak i v zahraničí, včetně Polska a Bratislavy.

Zapojil se do projektu otevření Klášterního Břevnovského pivovaru, kde prokázal své schopnosti a zkušenosti nejen jako sládek, ale i ve správě pivovarského domu.

V roce 2018 přijal pracovní nabídku od firmy Ossegg Brewery. Tato firma měla ambiciózní plány na vytvoření sítě minipivovarů s restauracemi po celé Evropě. V rámci své expanze byly otevřeny pobočky v prestižních lokalitách, jako jsou Vinohrady v Praze, Madrid a také v samotném Osseggu.

Záhy začala pandemie Covidu, uzavření hranic a postupné omezení výroby piva. V té době přišla nabídka zaměstnání v Pivovarech Dolní Počernice, Pivo Karlín a Sedlčanský pivovar Krčín, které měly stejného majitele.

Počátkem roku 2020 se naskytla další zajímavá pracovní příležitost ze Švýcarské Konfederace-Brauerei Rössli Versam.
Pracoval také pro pivovary Bašta Nusle, Bad Flasch, Poděbradský Zdroj a Hostomice pod Brdy

Od 2017-2018 vedl praktický výcvik kurzu pivovarstvi sladařství při VUPS.

Řada ocenění, které jsme v posledních letech získali, potvrzuje stálou kvalitu našeho piva, jež naši sládci vaří poctivě a s láskou.